ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ
ΣΚΩΛΗΚΟΕΙΔΕΚΤΟΜΗ

Λαπαροσκοπική Σκωληκοειδεκτομή


Η λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή είναι η επέμβαση για την αντιμετώπιση της οξείας σκωληκοειδίτιδας –ή άλλης παθολογίας της σκωληκοειδούς απόφυσης- ώστε να μην εξελιχθεί σε περιτονίτιδα και έχει εδώ και καιρό αντικαταστήσει το ανοιχτό χειρουργείο.

Η σκωληκοειδής απόφυση είναι τμήμα του παχέος εντέρου, εντοπίζεται στο δεξιό κάτω μέρος της κοιλιακής χώρας και μοιάζει με ένα μικρό σωληνάκι. Η φλεγμονή της καλείται οξεία σκωληκοειδίτιδα και για την αντιμετώπισή της προκρίνεται πλέον η λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή. Συνήθη συμπτώματα της οξείας σκωληκοειδίτιδας είναι ο έντονος πόνος, που ξεκινά γύρω από τον ομφαλό και μετατοπίζεται στη συνέχεια στο δεξιό κάτω μέρος της κοιλιάς, η τάση για εμετό, ο πυρετός, αλλά και η ανορεξία.

Πώς διενεργείται η λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή

Κατά την λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή, πραγματοποιούνται 3 μικρές τομές, μήκους 0,3-1 εκατοστού, από όπου εισέρχονται η τηλεσκοπική κάμερα, η οποία συνδέεται με οθόνη όπου οι εικόνες των οργάνων προβάλλονται μεγεθυμένες, και τα ειδικά λαπαροσκοπικά εργαλεία. Για να έχει ο χειρουργός ευελιξία κινήσεων, χρησιμοποιείται ειδικό αέριο ώστε να διαταθεί η κοιλιά. Εντοπίζεται η σκωληκοειδής απόφυση και αφαιρείται και η επέμβαση ολοκληρώνεται με έκπλυση, ενώ δεν αποκλείεται η παροχέτευση της περιοχής. Το ειδικό αέριο αφαιρείται και οι τομές κλείνουν.

Λίγες ώρες μετά το χειρουργείο ο ασθενής μπορεί να σηκωθεί από το κρεβάτι και να περπατήσει, ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο θρόμβων στις φλέβες των ποδιών, να αποκατασταθεί ταχύτερα η λειτουργία του εντέρου και να μειωθεί ο όποιος πόνος μπορεί να προέρχεται από την κοιλιακή περιοχή. Την ίδια ημέρα μπορεί να ξεκινήσει η χορήγηση υγρών, που θα αντικατασταθούν από πιο στερεές τροφές σταδιακά. Ο ασθενής θα πρέπει να επιστρέψει για εξέταση μία με δύο εβδομάδες μετά την επέμβαση.

Λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή και πλεονεκτήματα

Η λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή έχει σημαντικά πλεονεκτήματα για τον ασθενή. Ακόμα και στις περιπτώσεις που υπάρχει απλώς υποψία οξείας σκωληκοειδίτιδας, η λαπαροσκοπική μέθοδος μπορεί να απαντήσει ακριβέστερα και πιο αξιόπιστα, μέσω της πλήρους εξέτασης της περιτοναϊκής κοιλότητας.

Διαρκεί πολύ λιγότερο από την ανοικτή, κλασική επέμβαση, ελαχιστοποιεί το τραύμα, με αποτέλεσμα ο μετεγχειρητικός πόνος να είναι σαφώς μικρότερος, ευνοεί την ταχύτερη επάνοδο της λειτουργίας του εντέρου, οδηγεί σε μικρότερη νοσηλεία (συνήθως μία ημέρα), επιτρέπει την ταχύτερη επάνοδο του ασθενούς στην καθημερινότητά του, ενώ και το αισθητικό αποτέλεσμα είναι σαφώς καλύτερο, ειδικά αν στο τέλος γίνει και πλαστική αποκατάσταση με ενδοδερμική ραφή.

Παράλληλα προσφέρει στον χειρουργό τη δυνατότητα μιας πλήρους διερεύνησης όλης της κοιλιακής περιοχής, ώστε να εντοπιστούν τυχόν άλλες παθολογίες. Επίσης με τη λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή περιορίζεται το ενδεχόμενο μετεγχειρητικών επιπλοκών, αλλά και η πιθανότητα να δημιουργηθούν μελλοντικές ενδοκοιλιακές συμφύσεις, που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε ειλεό.

Στις πολύ περιορισμένες περιπτώσεις επιπλοκών, αυτές περιλαμβάνουν φλεγμονή στην τομή ή απόστημα στην κοιλιά, αιμορραγία και κάκωση γειτονικών οργάνων.

Η έγκαιρη διάγνωση και η διενέργεια της λαπαροσκοπικής σκωληκοειδεκτομής από έμπειρο χειρουργό είναι εγγυήσεις για την επιτυχία της επέμβασης και την αποτροπή τυχόν επιπλοκών.