ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ
ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ ΑΔΕΝΑ

Χειρουργική Θυρεοειδούς Αδένα






Η χειρουργική θυρεοειδούς αδένα βρίσκει εφαρμογή σε παθήσεις του εν λόγω αδένα όπως η οζώδης βρογχοκήλη και ο καρκίνος. Πρόκειται για μια χειρουργική ιδιαίτερα απαιτητική, αφού πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην πειραχτούν παράπλευρα όργανα του θυρεοειδούς αδένα, όπως είναι ο οισοφάγος, οι καρωτίδες, τα λαρυγγικά νεύρα και οι παραθυρεοειδείς αδένες. Η βασική επέμβαση της κατηγορίας αυτής είναι η θυρεοειδεκτομή, που μπορεί να είναι μερική ή ολική, και πραγματοποιείται για να αντιμετωπισθούν η οζώδης βρογχοκήλη και ο καρκίνος του θυρεοειδούς αδένα.

Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας που έχει το σχήμα πεταλούδας, βρίσκεται στην πρόσθια τραχηλική χώρα και είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς παράγει ορμόνες (θυροξίνη Τ4, τριιωδοθυρονίνη Τ3 και καλσιτονίνη ) που ρυθμίζουν τον μεταβολισμό και τις καύσεις, ενώ επηρεάζουν από την αναπνοή και τον καρδιακό ρυθμό μέχρι τη θερμοκρασία του σώματος και τη διάθεσή μας. Είναι ενδεικτικό άλλωστε πως οι ασθενείς που υποβάλλονται σε θυρεοειδεκτομή πρέπει να λαμβάνουν εφόρου ζωής φάρμακα που αναπληρώνουν τις ζωτικής σημασίας θυρεοειδικές ορμόνες.

Χειρουργική θυρεοειδούς αδένα για οζώδη βρογχοκήλη και καρκίνο

Η διόγκωση του θυρεοειδούς αδένα με παράλληλη εμφάνιση στην επιφάνειά του μικρών ή μεγαλύτερων ογκιδίων ορίζεται ως οζώδης βρογχοκήλη. Συνήθως οι όζοι του θυρεοειδούς είναι καλοήθεις, σε ένα μικρό ποσοστό όμως μπορεί να υποκρύπτεται κακοήθεια.

Η θεραπευτική οδός που επιλέγεται για την αντιμετώπιση της οζώδους βρογχοκήλης εξαρτάται από τα αίτιά της, έτσι μπορεί να κυμαίνεται από παρακολούθηση και χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής μέχρι την ολική θυρεοειδεκτομή. Όταν η βρογχοκήλη μεγαλώσει πολύ και ασκεί πίεση στην τραχεία τότε προκρίνεται ως αποτελεσματικότερη η χειρουργική προσέγγιση.

Η εμπειρία και η εξειδίκευση του χειρουργού είναι καθοριστικές στην χειρουργική θυρεοειδούς αδένα, αφού η επέμβαση μπορεί να επηρεάσει ευαίσθητες λειτουργίες, όπως η ομιλία και η κατάποση, αλλά και ζωτικά όργανα στην περιοχή.

Χειρουργική επέμβαση απαιτεί και η θυρεοειδική κακοήθεια και συγκεκριμένα ολική θυρεοειδεκτομή, ενώ κατά περιπτώσεις απαιτείται και λεμφαδενικός καθαρισμός του τραχήλου. Ανάλογα με τον τύπο του καρκίνου, ακολουθεί της επέμβασης και η χορήγηση ραδιενεργού ιωδίου, ώστε να εξασφαλισθεί η καταστροφή πιθανών υπολειμματικών κακοηθών κυττάρων ή λεμφαδενικών μεταστάσεων, ενώ μια συμπληρωματική θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει ακτινοβολία, χημειοθεραπεία και θεραπεία με θυρεοειδικές ορμόνες. Με την κατάλληλη θεραπευτική προσέγγιση και τον εξειδικευμένο χειρουργό ο καρκίνος του θυρεοειδούς αδένα είναι ιάσιμος στις περισσότερες περιπτώσεις.

Η ολική θυρεοειδεκτομή συνιστάται πάντα στις περιπτώσεις του καρκίνου του θυρεοειδούς, αλλά και όταν η οζώδης βρογχοκήλη είναι πολύ μεγάλη, με συνέπεια να δημιουργούνται προβλήματα στην κατάποση και την αναπνοή. Επίσης, όταν η φαρμακευτική αγωγή δεν αποδίδει και ο όζος συνεχίζει να αυξάνεται, προκρίνεται η χειρουργική οδός.

Η επέμβαση της θυρεοειδεκτομής

Ανάλογα με τον όγκο του θυρεοειδούς αδένα, η θυρεοειδεκτομή μπορεί να είναι ολική, όπου αφαιρείται όλος ο θυρεοειδής αδένας, μερική, οπότε παραμένει ένα μικρό τμήμα, είτε και στους δύο λοβούς είτε στον ένα και η λοβεκτομή, όπου αφαιρείται ο ένας από τους δύο λοβούς. Οι μέθοδοι για τη διενέργειά της περιλαμβάνουν την κλασική ανοικτή θυρεοειδεκτομή, την ελάχιστα επεμβατική θυρεοειδεκτομή χωρίς ενδοσκοπική βοήθεια, την ενδοσκοπικά υποβοηθούμενη ελάχιστα επεμβατική θυρεοειδεκτομή και την ρομποτική θυρεοειδεκτομή.

Η επέμβαση διενεργείται με γενική αναισθησία και έχει διάρκεια έως 2 ώρες. Ο χειρουργός πραγματοποιεί μια μικρή τομή, 3-4 εκατοστών, στο κατώτερο τμήμα του τραχήλου, μέσω της οποίας αποκολλά τον αδένα από την τραχεία και απολινώνει τα αγγεία, προκειμένου να αποφύγει την αιμορραγία. Οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται, όπως οι υπέρηχοι και οι ραδιοσυχνότητες, έχουν εξελίξει σημαντικά την επέμβαση. Το χειρουργείο αφήνει πίσω του μια μικρή τομή στον λαιμό. Η νοσηλεία είναι συνήθως μίας ημέρας και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες εντός λίγων ημερών. Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε ολική θυρεοειδεκτομή ξεκινούν μετά την επέμβαση να λαμβάνουν θυρεοειδικές ορμόνες για όλη τη ζωή τους.

Η χειρουργική θυρεοειδούς αδένα χαρακτηρίζεται από τον λεπτό χαρακτήρα των επεμβάσεων και την ανάγκη δεξιοτεχνίας γι’ αυτό και η επιλογή του κατάλληλου χειρουργού είναι καταλυτικής σημασίας.