ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ
ΠΡΩΚΤΟΥ

Χειρουργική Πρωκτού


Οι επεμβάσεις για την αντιμετώπιση των παθήσεων του πρωκτού συνιστούν την κατηγορία της χειρουργικής πρωκτού. Μεταξύ των συχνότερων παθήσεων της περιοχής είναι η αιμορροϊδοπάθεια, η ραγάδα πρωκτού, το ορθοπρωκτικό συρίγγιο, τα περιεδρικά αποστήματα και η κύστη κόκκυγος, όλες καλοήθεις, αλλά ιδιαίτερα ενοχλητικές για τον ασθενή. Με τη χρήση σύγχρονων εργαλείων, όπως το laser και οι υπέρηχοι, η χειρουργική πρωκτού έχει κάνει άλματα, προσφέροντας αναίμακτες και ανώδυνες λύσεις στον ασθενή.

Αιμορροϊδοπάθεια

Οι αιμορροΐδες είναι διατεταμένες φλέβες γύρω από τον πρωκτό και χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες: τις 1ου, 2ου, 3ου και 4ου βαθμού. Στην 1ου βαθμού είναι μικρές και βρίσκονται μέσα στο ορθό, στην 2ου είναι μεγαλύτερες και εξέρχονται του ορθού, αλλά επανέρχονται, στην 3ου προπίπτουν, μπορούν όμως να επανέλθουν με την εξωτερική πίεση και στην 4ου βαθμού βρίσκονται μονίμως εκτός. Όταν οι αιμορροΐδες είναι 3ου και 4ου βαθμού η χειρουργική αντιμετώπιση είναι μονόδρομος.

Η χειρουργική θεραπεία της αιμορροϊδοπάθειας περιλαμβάνει μια σειρά σύγχρονων τεχνικών, που καθιστούν τις επεμβάσεις αναίμακτες, ανώδυνες και ταχύτατες. Μεταξύ αυτών είναι η απολίνωση των αιμορροΐδων με τη χρήση υπερήχων, η αιμορροϊδεκτομή με τη χρήση laser ή ψαλιδιού υπερήχων και η ενδοσκοπική απολίνωση αιμορροΐδων HeLP. Με όλες αυτές τις τεχνικές ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στην καθημερινότητά του και ξεχνά τα προβλήματα της αιμορροϊδοπάθειας.

Ραγάδα πρωκτού

Η ραγάδα πρωκτού είναι μια πληγή στο βλεννογόνο του πρωκτού και η χειρουργική αντιμετώπισή της περνά από την έσω πλάγια σφιγκτηροτομή. Μάλιστα, τα σύγχρονα εργαλεία του laser και των υπερήχων κάνουν την επέμβαση ιδιαίτερα αποτελεσματική. Η έσω πλάγια σφιγκτηροτομή με τη χρήση laser ή υπερήχων γίνεται με τοπική αναισθησία. Η περίοδος ανάρρωσης είναι πολύ μικρή, ενώ ο ασθενής επανέρχεται άμεσα στις δραστηριότητές του.

Ορθοπρωκτικό συρίγγιο

Το ορθοπρωκτικό συρίγγιο είναι μια «σήραγγα» μεταξύ ορθού και περιπρωκτικού δέρματος, συνέπεια συνήθως κάποιου περιεδρικού αποστήματος.

Η συριγγοτομή είναι η συνηθέστερη χειρουργική μέθοδος για την θεραπεία του ορθοπρωκτικού συριγγίου, η οποία ενισχύεται με τη χρήση σύγχρονων εργαλείων. Ειδικότερα, κατά τη συριγγοτομή, γίνεται διάνοιξη του συριγγίου με τη χρήση laser ή υπερήχων.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα αποτελεσματική επέμβαση, η διάρκεια της οποίας δεν ξεπερνά τα 15 λεπτά και πραγματοποιείται με τοπική νάρκωση ή μέθη.

Στις περιπτώσεις πιο πολύπλοκων συριγγίων, όπου εμπλέκονται και οι δύο σφιγκτήρες, στη διάθεση του χειρουργού τίθενται επίσης οι μέθοδοι SETON και βλεννογονικό FLAP.

Χειρουργική Πρωκτού, Περιεδρικό απόστημα

Το περιεδρικό απόστημα είναι μια φλεγμονή στην ορθοπρωκτική περιοχή, που προκύπτει μετά την απόφραξη αδένων του πρωκτικού σωλήνα και οδηγεί στη συλλογή πύου κοντά στον πρωκτό.

Το περιεδρικό απόστημα αντιμετωπίζεται χειρουργικά με τη συριγγοτομή, κατά την οποία γίνεται η διάνοιξή του και η αφαίρεση του περιεχομένου του, αλλά και με την ενδοσκοπική εξάχνωση με laser, μια σύγχρονη, ανώδυνη και ελάχιστα επεμβατική τεχνική.

Κύστη κόκκυγος

Η κύστη κόκκυγος είναι μια μικρού μεγέθους κύστη στον κόκκυγα, ακριβώς πάνω από τους γλουτούς, στη μεσογλουτιαία πτυχή.

Για την αντιμετώπισή της επιλέγεται μια σύγχρονη θεραπεία, που αξιοποιεί τη χρήση laser, καταστρέφοντας τα τοιχώματα της κύστης. Πρόκειται για μια αναίμακτη και ανώδυνη μέθοδο, διάρκειας μόλις 15 λεπτών, η οποία πραγματοποιείται υπό τοπική αναισθησία.

Οι επεμβάσεις της χειρουργικής πρωκτού, με δεδομένη την ευαισθησία της πρωκτικής περιοχής, πρέπει να σχεδιάζονται με ιδιαίτερη προσοχή. Γι’ αυτό και η επιλογή έμπειρου χειρουργού είναι σημαντική.