ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ
ΧΟΛΗΦΟΡΩΝ

Χειρουργική Xοληφόρων


Η χειρουργική χοληφόρων αφορά στις επεμβάσεις που εστιάζουν στις παθήσεις των χοληφόρων, μέσω των οποίων μεταφέρεται η χολή από το συκώτι στη χοληδόχο κύστη και έπειτα στο έντερο. Οι συνηθέστερες παθήσεις τους αφορούν στη δημιουργία λίθων, κατά κύριο λόγο στη χοληδόχο κύστη.

Οι βασικότερες επεμβάσεις αυτής της κατηγορίας είναι η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή και η διερεύνηση του χοληδόχου πόρου.

Η χοληδόχος κύστη λειτουργεί ως χώρος αποθήκευσης της χολής, η οποία βοηθά στην πέψη των τροφών και παράγεται στο συκώτι. Η χολή μεταφέρεται από το συκώτι στη χοληδόχο κύστη και έπειτα στο έντερο, μέσω των χοληφόρων, που πρέπει να είναι ανοιχτοί, ώστε να διευκολύνεται η ροή του υγρού. Οι τεχνικές στη χειρουργική χοληφόρων έχουν εξελιχθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.

Χειρουργική Xοληφόρων: Λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή

Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή (αφαίρεση χοληδόχου κύστης) αντιμετωπίζει τη χολολιθίαση, την μικρολιθίαση, την οξεία χολοκυστίτιδα, τους πολύποδες της χοληδόχου κύστης, αλλά και τη χολολιθίαση που έχει οδηγήσει σε αποφρακτικό ίκτερο ή οξεία παγκρεατίτιδα.

Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία. Μέσω μικρών τομών στην κοιλιακή χώρα εισάγονται ειδικά λαπαροσκοπικά εργαλεία και η τηλεσκοπική κάμερα, που θα δώσει στον χειρουργό μια καλύτερη και ακριβέστερη εικόνα. Με την ολοκλήρωση της επέμβασης γίνεται ενδοδερμική τομή των τομών, για καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.

Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή έχει σημαντικά πλεονεκτήματα για τον ασθενή και έχει πλέον αντικαταστήσει το ανοιχτό χειρουργείο. Το χειρουργικό τραύμα ελαχιστοποιείται, με αποτέλεσμα η ανάρρωση του ασθενούς να είναι ταχύτερη, ο μετεγχειρητικός πόνος να περιορίζεται και ο κίνδυνος των επιπλοκών να είναι πολύ μικρός. Μετά την επέμβαση απαιτείται νοσηλεία μόλις μίας ημέρας.

Διερεύνηση χοληδόχου πόρου

Η διερεύνηση χοληδόχου πόρου διενεργείται για να διαπιστωθεί αν εμποδίζεται η ροή της χολής από το ήπαρ και τη χοληδόχο κύστη προς το έντερο και είναι η χειρουργική απάντηση στην χοληδοχολιθίαση. Η διερεύνηση του χοληδόχου πόρου μπορεί να γίνει είτε μέσω του κυστικού πόρου είτε μέσω της χοληδοχοτομής, της διάνοιξης δηλαδή του χοληδόχου πόρου. Πλέον η χειρουργική διερεύνηση έχει σε μεγάλο βαθμό αντικατασταθεί από την ενδοσκοπική μέθοδο.

Η διερεύνηση του χοληδόχου πόρου μέσω του κυστικού πόρου προϋποθέτει ο πόρος να ξεπερνά τα 4 mm, ο αριθμός των λίθων να είναι μικρός και αυτοί να εντοπίζονται μετά τη συμβολή με τον κυστικό πόρο. Στα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι η χαμηλή νοσηρότητα, αλλά και ο περιορισμός του ενδεχόμενου εκ νέου επέμβασης.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την αποτελεσματική και ασφαλή χειρουργική χοληφόρων είναι η επιλογή εξειδικευμένου χειρουργού, με εμπειρία στις επεμβάσεις της κατηγορίας αυτής. Άλλωστε, η πολυπλοκότητα και η δυσκολία των παθήσεων αυτού του πεδίου τόσο αναφορικά με τη διάγνωσή τους όσο και με τη θεραπευτική τους αντιμετώπιση απαιτούν υψηλή εξειδίκευση.