Διαβάστε το σχετικό άρθρο

Πολύποδες στη χολή: Πώς προκύπτουν και πώς αντιμετωπίζονται;

Πολύποδες στη χολή

Οι πολύποδες στη χοληδόχο κύστη, πιο γνωστοί ως πολύποδες στη χολή, είναι ένα σύνηθες φαινόμενο και, δεδομένου του ασυμπτωματικού τους χαρακτήρα, εντοπίζονται στην πλειονότητά τους τυχαία σε κάποια υπερηχογραφική εξέταση ρουτίνας. Πρόκειται για προεκβολές του βλεννογόνου εντός της χοληδόχου κύστης, μια κατάσταση που αφορά περισσότερο τους άνδρες και δη σε ηλικίες άνω των 45 ετών. Οι περισσότεροι πολύποδες της χοληδόχου κύστης είναι καλοήθεις, χωρίς να αποκλείονται όμως και οι περιπτώσεις κακοήθειας, ενδεχόμενο που καθιστά απαραίτητη την διερεύνησή τους από ιατρό άμα τη εμφανίσει τους.

Οι πολύποδες της χολής διακρίνονται σε τέσσερις κατηγορίες

  • τους χοληστερινικούς ή αλλιώς ψευδοπολύποδες, που συνιστούν συσσωρεύσεις κρυστάλλων χοληστερίνης, είναι οι πιο κοινοί –αποτελούν αναλογικά έξι στους δέκα- είναι πολλοί, μικρού μεγέθους και δεν εξελίσσονται σε κακοήθεις. 
  • τους φλεγμονώδεις, που συνήθως εμφανίζονται όταν υπάρχει χρόνια χολοκυστίτιδα ή λιθίαση της χοληδόχου κύστης και επίσης δεν εξελίσσονται σε κακοήθεις,
  • τους αδενωματώδεις, που μπορούν να εξαλλαχθούν σε αδενοκαρκίνωμα και φτάνουν μέχρι και τα 20 χιλιοστά και τέλος 

Πολύποδες στη χολή: Συμπτώματα και διάγνωση

Οι πολύποδες της χοληδόχου κύστης είναι μια «σιωπηλή» κατάσταση, αφού δεν συνοδεύονται από συμπτώματα, κάποιες φορές  όμως έχουν συνδεθεί με δυσπεψίες, αίσθημα βάρους και πρήξιμο στην κοιλιά. Σε περιπτώσεις δε πολλαπλών χοληστερινικών πολυπόδων σχετίζονται με κρίσεις κολικών ή χολοκυστίτιδας και σε περιπτώσεις φλεγμονωδών με χολολιθίαση.
Η διάγνωση των πολυπόδων στη χολή γίνεται με υπερηχογραφική εξέταση άνω κοιλίας, ενώ μπορεί να χρειαστούν αξονική και μαγνητική τομογραφία όταν πρέπει να διερευνηθεί η επιθετικότητα ενός πολύποδα που έχει εξελιχθεί σε κακοήθη.

Πότε επιλέγεται η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή

Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή είναι η απάντηση για τους πολύποδες της χοληδόχου κύστης, όταν αυτοί αυξάνονται σε πλήθος ή μέγεθος, όταν ξεπερνούν τα 6 με 7 χιλιοστά, όταν συνυπάρχουν με χολολιθίαση, όταν βρίσκονται κοντά στον κυστικό πόρο, απειλώντας με απόφραξη τη χοληδόχο κύστη ή όταν συνοδεύονται από φλεγμονή. Ειδικά το μέγεθος του πολύποδα είναι ιδιαίτερα σημαντική παράμετρος για τη χειρουργική επέμβαση, αφού μπορεί να παραπέμψει σε πιθανή εξαλλαγή σε καρκίνο.

Με τις σύγχρονες μεθόδους η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή είναι μια επέμβαση που διαρκεί μόλις μισή ώρα υπό γενική αναισθησία και διενεργείται μέσω τεσσάρων μικρών οπών στην κοιλιά. Η απουσία μεγάλων τομών, που χαρακτήριζε κλασικές χολοκυστεκτομές του παρελθόντος, έχει ως αποτέλεσμα την ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου, τον περιορισμό της νοσηλείας –σε κάποιες περιπτώσεις ο ασθενής παίρνει εξιτήριο και την ίδια ημέρα- και την ταχύτερη επιστροφή του στην καθημερινότητά του. Όταν οι πολύποδες στη χολή είναι μικροί συνιστάται υπερηχογραφικός έλεγχος ανά εξάμηνο, ώστε να παρακολουθείται η εξέλιξή τους και να εντοπίζεται εγκαίρως τυχόν μεταβολή τους.
Σε κάθε περίπτωση η ανίχνευση ενός πολύποδα στη χολή πρέπει να κινητοποιήσει τον ασθενή και να τον οδηγήσει χωρίς δεύτερη σκέψη στο ιατρείο.